Bouwen met Leem

Al sinds de oudheid een veelgebruikt materiaal

Bouwen met leem is kwaliteit, al meer dan 9000 jaar. Eén derde van de wereldbevolking leeft in huizen opgetrokken uit leem. Veel van de voor 1950 gebouwde huizen met binnenwanden en verdiepingsvloeren van leem zijn nog intact.

Echter, sinds dit product als kant-en-klaar bouwmateriaal op de markt wordt gebracht beleeft het een renaissance. Mede wegens de positieve gezondheidsaspecten van dit product. Uni-Advies is een kennis partner op het gebied van leembouw.

Het is van nu:

De moderne kant en klare leemproducten (stukadoorsspecie, leemstenen, stampleem) vereenvoudigen de toepassing van dit aloude maar levendige bouwmateriaal. Daarom gebruikt men dit product tegenwoordig niet alleen voor restauraties of renovaties, maar ook steeds meer voor nieuwbouw projecten.

Beroemde gebouwen:

De door de Unesco tot wereldcultuur erfgoed benoemde stad Shibam in Wadi Hadramaut (Zuid Jemen) wordt ook wel het 'Chicago van de woestijn' genoemd. Er staan flat gebouwen tot 9 verdiepingen die uit stenen van leem en houten steun constructies bestaan. Veel gebouwen zijn 30 meter hoog en staan al meer dan 500 jaar.

Wetenswaardigheden:

Waar regenwater plassen maakt ontstaat leem door erosie uit zand, klei en ander gesteente. Klei werkt als bindmiddel en verleent leem de nodige kleefkracht. Hoe meer klei des te flexibeler het product is bij het verwerken. Hoe vochtiger leem is, hoe kleverig en kneedbaarder hij is. Hoe droger, hoe moeilijker te verwerken. Door toevoeging van water kan het steeds weer kneedbaar worden gemaakt.
Uni-Advies kan u in de vele toepassingen adviseren om tot de juiste keuze te komen wat geschikt is voor uw gebouw.

Stel uw vraag en wij helpen u graag bij de juiste keuze in onze dienstverlening. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contact